Autor: 021, Novosti

Novi Sad
18.11.2016.
10:41 > 14:45
Muzej prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji biće otvoren 25. novembra 2018. godine u Novom Sadu, najavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Komentari 107

  • musa kesedžija

    18.04.2018 08:29
    laži u istoriji donose nesreću
    Neka mi neko objasni zašto je Baranja i deo zapadnog srema treenutno pripojena Hrvatskoj, ako je Vojvodina pripojena kraljevini Srbiji.
  • G

    24.11.2016 12:34
    @V - hvala vam još jednom što redom mene optužujete za sve što upravo vi radite. Ne poznajete istoriju prostora na kojem živite, bez prekida bezočno lažete, namerno tvrdite da sam izjavio nešto što nikada nisam izjavio, negirate istoriju pa čak i postojanje Srba, dajete legitimnost svemu što su Ugari odnosno Austro-ugari radili ali čvrsto negirate legitimnost postupaka Srba i za sve to koristite lažne "argumente" u vidu pojmova koji nisu postojali u vreme i na prostoru dešavanja istorijskih događanja. Niste i nikada nećete uspeti da istoriju lažirate na način na koji ste zamislili. Prisajedinjenje će zauvek ostati legitimno bez obzira šta neobrazovani pojedinci koji negiraju cele nacije lupetaju. U potpunosti prihvatam da u krugu neobrazovanih građana u kojem se krećete vaši falsifikati imaju težinu, odnosno da ste navikli ili naterali one oko sebe da ne smeju da vam protivreče. Kod mene, "gospodine", toga nema.
  • V

    24.11.2016 05:42
    @G
    mrzi me i da čitam ove kilometarske traktate ispunjene mržnjom, duplim standardima i izvrtanjem činjenica i tuđih reči napisane usred radnog vremena kada ljudi rade a ne bave se prepirkama. Niste i nikad nećete opravdati to što pri donošenju tako važne odluke, 2 od 3 najbrojnija naroda zbog nepostojeće kolektivne krivice, nisu bila pitana (sa referenduom ili bez njega, svejedno). Tzv. "prisajedinjenje" će zauvek ostati Nelegitimno. Pošto ova vest više nije friška i za ovaj muzej su već svi zaboravili, vidimo se u nekoj novijoj vesti, a vi ovde nastavite raspravu sami sa sobom (imate materijala).
  • G

    23.11.2016 12:05
    @V - na ovim stranama se upravo tvrdi da su Hrvati imali pravo da proteraju Srbe iz Hrvatske, a oni koji su to uradili su pravosnažno oslobođeni na sudu. Vaša "svita" kategorički brani to hrvatsko pravo koje svake godine slave kao nacionalni praznik. "Tu i tamo neka naseobina" je po istoričarima brojala oko 200 000 slovenskih stanovnika, dok je cela ugarska nacija na dosta većem području od današnje Vojvodine brojala oko 400 000. To "gospodine" nije bilo "skoro ništa". I u 15. veku su slovenski narodi još uvek bili većina, kolonizacija Vojvodine je počela tek u 16. veku. Posle milenijuma života kao građani drugog reda, "izopšteni iz političkog života i uskraćeni za odlučivanje o najbitnijim stvarima", drznuli se Srbi da izvojevaju Srpsko Vojvodstvo kada su im bili potrebni protiv Turaka, što iako im je dato nikada nisu dobili sva zagarantovana prava, i kada su Turci konačno oterani setili se Austro-ugari da je to njihova teritorija na kojoj mogu da sa Srbima rade šta žele. Nisu Srbi iz Vojvodstva otišli u Beč ili Budimeštu da ubijaju Austro-ugare, već obrnuto. Posle krvavog rata, raspada se monarhija i menjaju granice, a stanovnici Vojvodstva koji su se borili u redovima monarhije se sele u novonastale države ili Nemačku. Zaista je začuđujuće da im nije dato pravo glasa, odnosno dato im ograničeno pravo posle tog milenijuma ropstva. Sve je bilo legalno do 1918., svi okupatori su imali pravo na ovaj prostor bez referenduma, samo Srbi nisu to pravo imali čak ni te 1918.
  • G

    23.11.2016 11:02
    prekinite sa cenzurom
    @V - nije mi ni najmanje teško da vam ponovim "gospodine": PREKINITE DA LAŽETE. Za vrsnog poznavaoca istorije sam izgleda morao da vam crtam da je 1918. godina bila godina završetka krvavog rata. Izvinite što nisam svih 10 tomova istorije srpskog naroda napisao, pa vam ovako dao priliku da BEZOČNO LAŽETE kako sam ublažio neki stav. Upravo vi "gospodine" bez prestanka pokušavate da opravdate neopravdivo i dokažete nedokazivo. Ne znam gde, osim u glavama fašista, postoji kolektivna krivica pa da u MODERNO DOBA na ovim stranama bez prestanka upirete svoje fašističke prste u sve one koji su se doselili u Vojvodinu, bez ikakvih dokaza ih optužujete za sve loše u njoj i pretite im etničkim čišćenjem. Nećete uspeti da kukavičjim jajetom i podmetanjem reči koje nisam rekao niti napisao da dobijete prevagu u diskusiji u nedostatku argumenata. Štaviše, nastavljate da bezočno lažete o "nelegitimnosti" odluke i dalje postavljajući standarde u doba u kojem takvi standardi nisu ni mogli biti zastupljeni. Ko je ikada rekao da je Srbija bila demokratski uređena 1918. godine? Hoćete da me nazivate "nacionalistom" ali se vređate na moje reči? E pa "gospodine" ni mene nije briga za vaše mišljenje, a naročito ne za ovu vašu ponovljenu "teoriju" da je nešto kletva jer ja smatram da je loše iako vi kategorički tvrdite i bezočno lažete da nije. Baš me briga za vašeg poslodavca, on ima izbor, briga me je za nas koji smo prinuđeni da živimo sa vama.
  • V

    23.11.2016 06:02
    @G
    potpuno su vam ponestali argumenti. Srbi su sami uzurpirali (okupirali) tuđ životni prostor pre nego što su to isto uradili Mađari i Srbi nemaju nikakvo veće pravo i pravo na povraćaj teritorije posle čitavog milenijuma na konto toga što su bili tu pre (u protivnom, Hrvati imaju pravo da proteraju Srbe iz HR). Mađari su na prostoru Vojvodine zatekli skoro ništa, tu i tamo neku naseobinu i ne zna se koliko stanovnika te teritorije se tada uopšte identifikovalo kao Srbi niti da li su oni u momentu mađarskog nadiranja bili većina. Možda su većina bili neki drugi. Potencirate da je Austrougarska bila nedemokratska, ali vam uopšte ne smeta i opravdavate to što je tako važna odluka o tzv. "prisajedinjenju" takođe doneta na potpuno nedemokratski način i to vremenski još kasnije u 20. veku, isključivanjem 2 od 3 najbrojnija naroda. Koje godine i kog tačno datuma po vašem stručnom mišljenju je konačno nastupilo vreme za referendum na ovim prostorima i do koje tačno godine su vojvođanski Nemci i Mađari trebali biti kolektivno kažnjeni zbog nepostojeće kolektivne krivice i izopšteni iz političkog života i uskraćeni za odlučivanje o najbitnijim stvarima? Na nedemokratiju su Srbi odgovorili nedemokratijom. Ne vidim da je Srbima to pravo uskraćeno nakon Srebrenice. Ili dajte argumente na ovo, ili se pošteno povucite i budite prvi i jedan od retkih dobrovoljnih posetilaca ovog jadnog muzeja. Takođe, manite se vređanja, ako to uopšte umete, nije fer stvarno, niko drugi se ne srozava tako.
  • G

    22.11.2016 23:05
    @"okupacija" - okupacija nije institucija vremena u kojem je nastala, okupacija je reč srpskog jezika kojom se opisuje delo bez obzira kada se to delo odigralo. Referendum je reč kojom se opisuje i koja predstavlja instituciju. Reč okupacija se može koristiti za opis svakog dela bez obzira na vreme dešavanja koje odgovara definiciji te reči, reč "referendum" ne može da se koristi u kontekstu vremena u kojem takva institucija nije ni postojala i potom negira legitimnost nekog istorijskog događaja jer neko nije upotrebio instituciju koja nije važila u tom vremenu i prostoru. Baš kao što ne mogu da negiram da je Austro-ugarska bila država jer građani te države nisu glasali za svoje vođe na demokratskim izborima, iako bi to bio malouman "argument" potpuno u skladu sa maloumnim "argumentima" pojedinaca koje smo ovde videli a koji koriste moderne pojmove da bi negirali istorijske događaje.
    Znate vrlo dobro da jedno i drugo nije isto, ali i dalje imate želju da između tih pojmova stavljate lažni znak jednakosti.
  • "okupacija"

    22.11.2016 21:14
    G
    U redu, mislio sam da treba biti jasan oko toga šta je okupacija, ali je očigledno (za vas) to samo pitanje semantike. Kao i referendum.
  • V

    22.11.2016 18:42
    @G
    pošto nemate argumente, počeli ste ublažavati svoje stavove. Ključno što ste napisali je "u skladu sa tim dobom, a nakon krvavog rata..." To je očajnički pokušaj da opravdate neopravdivo. Ne znam gde, osim u glavama ultranacionalista, postoji kolekvivna krivica pa da zbog "tog doba" i zločina u ratu, 2 naroda budu kompletno izopštena i obespravljena - velika većina potpuno nevinih vojvođanskih Nemaca i Mađara. Krivica je individualna a ne kolektivna, jer u suprotnom, ne znam kako posle Srebrenice da se Srbi pitaju za bilo šta. Nemate nikakve argumente za to što 2 od 3 najbrojnija naroda nisu bila zastupljena pri odlučivanju, čak i ako je bilo ostalih 8 ili 18 ili 100 naroda, dakle odluka je nelegitimna. Što se referenduma tiče, ako to nije bilo vreme, iako je Srbija tobož bila demokratska (kako nacionalisti tvrde), od koje godine je po vašem stručnom mišljenju na ovim prostorima se smeo održati bilo kakav referendum? Prestanite da vređate (mada se niko ne vređa jer nikog nije briga za vaše mišljenje), ali prosto, više bi prijala rasprava sa nekim ko se ne srozava ispod svakog nivoa vređajući i bacajući kletve (= želite drugima ono što sami smatrate da je jako loše, dakle kletva). Sarkazam ću prepoznati kad ga jednom bude. P.s. ako ste zaposleni, blago vašem poslodavcu - vidim kako koristite radno vreme.
  • G

    22.11.2016 12:33
    @"okupacija" - "okupacija" gospodine nije nikakav pravni koncept, u današnje vreme upravo je protivpravni, osim kada to rade velike sile kada dobija naziv "realnost". Dušanova osvajanja možda i nazivaju okupacijom oni koji su bili osvojeni, odnosno njihovi potomci ako ih to danas uopšte zanima. Ma kakvo vi značenje primenjivali pojedinim rečima i pravili razliku između njih, ovo što ste naveli jeste i okupacija i osvajanje - dobro znate značenje svake od tih reči kao i da je u pitanju semantika a ne institucija. Teoretski je i Austro-ugarska mogla da bude demokratska zemlja u kojoj se poštuju prava naroda koji u njoj žive, ali nije. Slobodan je svako da preispituje legitimitet, i slobodan je svako i da uzvrati, naročito kada onaj prvi za "argumente" koristi tekovine koje nisu postojale na tom prostoru i u tom vremenu. Izmišljanje lažnih argumenata u zemlji u kojoj postoji toliko razloga za kritiku je besmisleno, ali čak i ovakva zemlja kakva je vam daje mogućnost da bez sankcija to uradite, jer živite u slobodnoj zemlji, u kojoj ste slobodni da izrazite mišljenje i da vam drugi na njega uzvrate i u kojoj građani imaju slobodu kretanja i naseljavanja bez da ih neko zbog toga etiketira i preti proterivanjem. U toj takvoj zemlji niko nije sprečen na bilo koji način da izađe na izbore, već sam, svojom voljom odlučuje da to uradi ili ne uradi. Stoga nemate pravo da dovodite u pitanje legitimitet izabranih predstavnika niti za to imate ijedan valjan argument.
  • "okupacija"

    22.11.2016 11:41
    G
    Ne počinje "istorija" 1878. godine, već zamenjujete istorijski, sociološki kontekst za pravni kako biste dokazali da su Srbi u Austrougarskoj bili "okupirani". Dušanova osvajanja se ne zovu "Dušanova okupacija", osvajanja Aleksandra Makedonskog se ne zovu "okupacija Aleksandra Makedonskog", niti se špansko osvajanje Amerike zove "okupacija Južne Amerike", ma kako ih vi lično zvali i ma kakvo značenje učitavali. Plebiscit i referendum nisu kategorija XXI veka, već starija (prisajedinjenje Avinjona 1791. godine, švajcarski referendum iz 1848. itd.) i mogli su biti (teoretski) primenjeni 1918. godine, pa je svako slobodan da preispituje legitimitet prisajedinjenja, dopadalo se to vama ili ne. Ako se pitate zašto ljudi to preispituju (i to mahom upravo Srbi), sigurno ne iz velike ljubavi prema Mađarskoj, već iz velikog revolta prema Srbiji koji možda vi lično ne osećate. Ako pričate o tome kako je sadašnju vlast izabrala većina u narodu, činjenica je da je sadašnju vlast izabrala većina onih koji su izašli na izbore, što nije bog zna kakav legitimitet.
  • G

    22.11.2016 11:12
    @V - to što nešto ovde napišete i nekoga etiketirate, ne znači da je to tačno. Isto važi i kada izmišljate lažne argumente a tuđe ne uvažavate etiketirajući ih "etiketiranjem" koje sami obilato koristite zajedno sa svojom "svitom". Odlično znate da nisu kletve ako poželim nekome nečiju sudbinu za koji sam tvrdi da nije loša, u patološkoj potrebi za laganjem volite da negirate postojanje sarkazma, izmišljate adolescetska "pravila" i hvatate se za semantiku reči naspram značenja, a po vašem "pravilu" vi treba da nađete ugarski izvor koji kaže da tu nije živela većina Srba, mada prihvatam da vaš bolestan um veruje da su Ugari bili većina pre nego što su se doselili. Sada uvodite pravilo da nije okupator ako nije okupirao "pravu državu", definiciju kakva opet nije postojala ali ćete kategorički odbiti primenu sopstvenog standarda - Austro-ugarska se raspala stoga nije ni postojala "prava država". Mogu se prijaviti svi ti narodi, ali to ne rade jer ih nema. Nema ih jer su se stopili sa slovenskim narodima, što se možda moglo dogoditi i sa njima da ih prijateljski Ugari nisu smatrali nižim narodom i građanima drugog reda u svojoj "pravoj državi" nastaloj nakon okupacije njihove teritorije. Odluka o prisajedinjenju je doneta legitimno od strane izabranih predstavnika 8 naroda Vojvodine u skladu sa tim dobom, a nakon krvavog rata u kojem su Austro-ugari vršili masakre nad slovenskim stanovništvom nazivajući ih Untermenschen - pojam koji će ponovo biti aktuelan 15ak godina kasnije.
  • Lala

    22.11.2016 09:16
    Kulturna politika V
    Na kraju, pažljivo pratim diskusiju i na osnovu toga, mogu da zaključim da ideja o otvaranju takvog muzeja ne nailazi na odobravanje. Meni je potpuno jasno zašto je to tako i delim to mišljenje, verovatno i isti ili sličan vrednosni sistem.
    Neću da se vraćam na argumente koje sam već naveo u prethodnim obraćanjima (I, II, III i IV) ali ne mogu da se otmem utisku da takva ideja je suluda i anahrona. Naprosto, svi vi zagovornici te ideje ste imali više od 100 godina da je realizujete. Uvek vam to kao neko nije dozvoljavao ili vi niste uspevali da je obrazložite tako da bude prihvatljiva, a možda ste i bili delovi prethodnih sistema (moram opet da navedem primer aktuelnog pokrajinskog sekretara za kulturu koji je 2000 i neke primljen, po SVOJOJ prijavi, u članstvo VANU!?).
    To kao da 2191. godine otvorite Muzej raspada Jugoslavije. Verovatno da bi takav muzej bio veoma koristan, ali ne sa 100 godina zakašnjenja. Na takav način vrednujem i ideju o Muzeju Prisajedinjenja ili kako već. Dakle, stvari se obavljaju i rade u nekom vremenskom roku koji ih čini opravdanim i poželjnim, u suprotnom, one deluju blesavo i neozbiljno. Osim toga, takve ideje ne mogu biti sredstvo za pranje biografija, konkretno, to što ste bili radikali i učestvovali u progonima i zlostavljanju građana Vojvodine, ne može biti oprano činjenicom da ste sada napredni i hrlite u Evropu.
    Sada ste dobili kao naprednjaci legitimitet da vodite AP Vojvodinu, i molim vas, to činite u skladu sa evropskim standardima.
  • V

    22.11.2016 06:11
    @G
    to što nešto ovde napišete i nekoga etiketirate, ne znači da je to tačno. Ja upravo to za vas takođe mogu reći, a upravo sve to i mislim. Služite se argumentima a ne uvredama i kletvama. Vidim da ponovo bacate kletve na tuđe porodice - vaš već poznat ostrašćen manir u nedostatku argumenata. Pobodu, pa svi znamo da Vojvodina kao pojam nije postojala pre 1000 godina, ali teritorija na kojoj je Današnja Vojvodina je postojala (malo porazmislite). Nađite mi ugarski izvor koji kaže da je u godini kada su ugarske horde nagrnule na prostore Današnje Vojvodine, tu živela većina Srba. Sve su to okupatori tj. pre uzurpatori životnog prostora a ne okupatori neke postojeće prave države - neki došli pre a neki posle i nikakvo vraćanje teritorije nema smisla jer onda se i Kelti, Avari, Franci, Neandertalci, dinosaurusi, amebe i ko sve ne može prijaviti i tako u nedogled. Eto Hrvatima onda razlog da se oslobode znatno kasnije pridošlih Srba. A reč "okupacija" u današnjem značenju se ne može primeniti na vreme i prostore spontanog upadanja i nadiranja hordi u uglavnom prazne močvarne teritorije pre više od 1000 godina. Sa refderendumom ili bez, tzv. prisajedinjenje jeste i uvek će biti nelegitimno jer odluku nisu donela 2 od 3 najbrojnija naroda i za to nemate nikakav izgovor.
  • dobrotvorka

    21.11.2016 23:43
    @Fric
    Eto, ovim minusom ste dokazali (kao i ja komentarom) da istina - boli. Zato, hajde da budemo ljudi, da ostavimo greške istorije jer one su prošlost i da gradimo jednu lepšu i zajedničku budućnost. Treba samo da budemo LJUDI.
  • G

    21.11.2016 22:28
    @V - postao sam ljubitelj vaših maloumnih komentara u kojima me optužujete za tačno ono što sami neprestano radite. Tako je, i Sloveni su bili okupatori kad su se doselili na teritoriju koja je već bila zauzeta - kada sam tvrdio da nisu? Ne mogu međutim da ponovo budu okupatori kada vrate svoju teritoriju od sledećeg okupatora, što bez prestanka potencirate, uz stalnu tvrdnju da Ugari nisu bili okupatori. U istoriji, "poštovani" neobrazovani "gospodine", nikakva Vojvodina nije postojala kada su "naišli na malarične močvare" a u kojima je po upravo ugarskim spisima živelo većinsko srpsko stanovništvo, te stoga PREKINITE DA LAŽETE da nije. Vojvodina je nastala isključivo zaslugom srpskog naroda, a ne nepostojeće "vojvođanske nacije". Reč "okupacija" predstavlja na srpskom jeziku opis događaja koji se dogodio, bilo to pre 1 ili 1000 godina, i koristili bilo reč "okupacija" ili neku drugu - jesam li trebao da govorim staroslovenskim da bih opisao događaj od pre 1000 godina? Sa druge strane, vi ne pojam već demokratsku instituciju "referendum" namerno primenjujete na vreme u kojem nije postojala kako biste lažno argumentovali vaš stav negiranja legitimnosti prisajedinjenja. To, "poštovani" neobrazovani "gospodine", nikako nije isto. Na kraju, malo se vi preispitajte i razmislite da li treba da postoji znak jednakosti između davanja istorijskih činjenica kakve jesu sa jedne, i mržnje sa druge strane. Kada sam ja i gde napisao da mrzim mađarski narod? Prekinite da lažete.
  • G

    21.11.2016 22:18
    opet protiv cenzure
    @+384 - nikakvi "moji" nisu na vlasti. Na vlasti su oni koje su građani svojim glasovima izglasali, sviđalo se to meni odnosno vama ili ne. Slažem se da je bilo bolje rešenje dok smo bili građani drugog reda u vašoj ljubljenoj Austro-ugarskoj, naročito za vreme potpunog uništenja Novog Sada sa tvrđave od strane naših prijateljskih Ugara - to je bio red, a ne ovaj haos i zlo. Isto tako se slažem da je za Vojvodinu i njene građane bolje da postane kao današnje "slobodno Kosovo", svi vidimo kako je procvetalo bez tog "haosa i zla", i nadam se da će vaša porodica tačno takvu sudbinu i doživeti.
    @"okupacija" - tako je, kad uzmemo da istorija počinje 1878. godine, onda zaista nema nikakve okupacije. Problem nastaje kada pojedinci žele da to koristite kao argument da je Srbija okupirala Vojvodinu, i da prisajedinjenje nije bilo legitimno odnosno da ga treba ponišititi, valjda sa ciljem ponovnog uspostavljanja tzv. "64 županije", obzirom da je isključivo zasluga Srpskog naroda, a ne nekakve "vojvođanske nacije" što je uopšte i stvoren pojam "Vojvodina".
  • posmatrač

    21.11.2016 21:52
    šta svega ima ovde
    Čega svega ovde i kakvih bolesnih likova... Imate slobodu da .erete u Srbiji koliko hoćete i opet Vam nije dobra! Što ne vidite kako je Srbima u Mađarskoj ili Hrvatskoj?
    Nakon pobede Srbije u I svetskom ratu nijedan Mađar ili drugi nije bačen pod led a pod Vašom Vojvodinom su Srbi putovali Dunavom ....

    Austrougari opet ćemo Vas .ebati do Beča!!!!
  • dobrotvorka

    21.11.2016 18:35
    @Fric
    A šta označava spomenik na KEJU ŽRTAVA RACIJE?
  • dobrotvorka

    21.11.2016 18:30
    @Perica
    U pravu ste da ovi NAPREDNI ruše novosadsku "istoriju" ali nažalost, nju su srušili još 1849. u razornom bombardovanju neki zli "ljudi".
  • V

    21.11.2016 17:53
    @G
    kao uvek, izvrćete činjenice i selektivno tumačite istoriju. Kada su se Srbi doselili u već naseljene prostore i postojeću državu Vizantiju, to nije okupacija, a kada su se Mađari doselili, to je okupacija? Po čemu Srbi imaju prava da se dosele a Mađari ne? Jel se istorija završava srpskim doseljavanjem? Ko se doselio, doselio? Posle svi okupatori? Mađari su imali isto pravo i njihovo doseljavanje je samo jedan od naleta doseljavanja, a u Vojvodini nisu srušili neku naprednu srpsku državu, nego su naišli na malarične močvare, žabe i tu i tamo neku naseobinu, gde se ni ne zna koliko se to stanovništvo uopšte identifikovalo kao Srbi, niti da su Srbi bili većina. Okupacija Vojvodine je bila samo u II sv. ratu, a u istoriji, Vojvodina je bila Ugarska. Vi reč "okupacija" u njenom današnjem značenju primenjujete na period od pre 1000 godina, ali zato po vama referendumu nije vreme bilo pre manje od 100 godina. Malo se preispitajte, poprimite više samokritičnosti i manite se te mržnje prema drugima koja evo u slučaju Mađara vam seže hiljadama godina unazad.
  • "okupacija"

    21.11.2016 01:56
    G
    Uz svo poštovanje istorije, Srbija je stekla međunarodnu nezavisnost 1878. godine i prilikom sticanja nezavisnosti granica sa Austrougarskom joj je bila na Dunavu. Nikakve "okupacije" (što je izraz koji se koristi od 1907.) srpskog naroda u Austrougarskoj od sticanja nezavisnosti Srbije do deklarisanog prisajedinjenja nije moglo biti, već različitog tretmana sopstvenog stanovništva što je unutrašnje pitanje Austrougarske, ali od interesa za Srbiju. Period nacionalnog buđenja ima svoje mesto u istoriji i to ne samo Srbije. Ne postoji nikakva potreba da izmišljamo toplu vodu kada se radi o prosto politički motivisanoj odluci. Država se raspada posle izgubljenog rata, deo stanovništva hoće da se ta teritorija priključe državi sa njima srodnim nacionalnim korpusom jer očekuju od toga bolji život i to je to. To što se ta nova država nije baš pokazala kao majka, već kao maćeha je posebna priča.
  • +384

    21.11.2016 00:48
    Za G i druge G-ove
    Nemoj da se peniš, sekiracija je loša za zdravlje. Tvoji su, još uvek, na vlasti. Odluku da onaj deo Austro-Ugarske koji se sad zove Vojvodina bude okupiran od Srbije su donele Engleska, SAD i Francuska, posle I sv. rata. Sve dok oni ne promene mišljenje, ovo će, na žalost normalnih ljudi, biti Srbija.
    Ali kad i ako ga promene, ti ćeš prvi da vičeš da to tako treba, da je to genijalno i savršeno rešenje, da po prvi put u starijoj i novijoj istoriji... Šta da se radi, takvi su ljudi.
    Neki novi Mirović će otvoriti Muzej nezavisnosti i debelo će se ugraditi. Ja se samo nadam da će se tada vratiti Švabe i Mađari da zavedu bar neki red, jer ovaj haos i zlo koje se zove Srbija je sve teže podneti.
    Toliko.
  • G

    20.11.2016 21:25
    @Fric - gospodine, sve do stvaranja Austrougarske monarhije u ovom području većinu stanovništva su činili slovenski narodi. U 15. veku po upravo ugarskim dokumentima polovina stanovništva su bili Srbi, a druga polovina otpadala većinom na Šokce i tek potom Ugare. Tek nakon stvaranja monarhije dolazi do velikog naseljavanja Ugarskog i germanskih naroda. Okupacija Otomanskog carstva koju pominjete je došla posle toga.
    Ovde se gospodine radi o tome da su Sloveni ti koji su naselili ovo područje pre nego što su ih okupirali Ugari, a to je više od 500 godina pre dešavanja koja vi pominjete. Radi se o tome da pojedinci uzimaju nasumične godine i istoriju tumače kao da nije postojala pre uzete godine, u nastojanju da srpsku i istoriju slovenskih naroda negiraju i falsifikuju, i isto tako negiraju pojedine događaje stavljajući ih u kontekst modernog doba i primenjujući na njih pravila i standarde koji u to doba uopšte nisu važili.
    Tako je, krajem 9. veka su Ugari došli na ovo područje, 3 veka nakon slovenskih naroda. To što je ugarski narod izgradio kulu da obeleži hiljadugodišnjicu svog doseljavanja, a srpski narod pod okupacijom u državi u kojoj su predstavljali građane drugog reda nije, ne znači gospodine da je srpski narod bio kraće prisutan na području Vojvodine. Ako želite da diskutujete zamoliću vas da moje komentare čitate sa razumevanjem, a ne da izjavljujete da tvrdim nešto što nigde nisam napisao i stavljate mi reči u usta koja nikada nisam izgovorio.
  • Fric

    20.11.2016 19:55
    @G
    Naravno da ne počinje 1522, samo navodim razlog zbog kojeg u narednom periodu nije bilo Mađara na ovim prostorima, jer ti naravno to preskačeš i pokušavaš aludirati kako ih eto nije ni bilo u Vojvodini.
    Zanimljivost za gospodina "G" : Kula Gardoš ili Milenijumska kula u Zemunu je sagrađena 1895 u čast hiljadite godišnjice dolaska Mađara na ove prostore, takođe označava najjužniju tačku tadašnje Mađarske kraljevine. Pozdrav
  • G

    20.11.2016 18:50
    @V - prekinite da lažete da oblast Vojvodine nije bila pod austrougarskom okupacijom. Sloveni su ovu oblast naselili pre Ugara, i potom nekoliko vekova kasnije potpali pod vlast Austro-ugarske. Nećete uspeti u naumu da lažirate istoriju ovih prostora i tok istorije predstavite onakvim kakav nije.
    Vi tvrdite da ako je "manjina" donela odluku o prisajedinjenju 1918., takva odluka nije legitimna i time podložna poništavanju. Stoga se postavlja, ovaj put legitimno, pitanje zbog čega smatrate da vaša novonastala "nacija" ima pravo da odlučuje apsolutno bilo šta u Vojvodini obzirom na vaš sopstveni stav i standarde kakve postavljate. Sa druge strane, ako nastojite da stvorite Fašističku Republiku Vojvodinu na šta ukazuje sve što vi i pripadnici vaše "nacije" izjavljuju na ovim stranama, mogu da prihvatim da smatrate normalnim da standardi i pravila koja sami postavljate treba da važe samo onda kada to vama odgovara.
    Nikada nisam "želeo" da broj pripadnika vaše "nacije" raste ili se smanjuje. Ono što sam želeo je da pripadnici vaše "nacije" prekinu da lažiraju istoriju i negiraju istoriju moje nacije, kao i da prekinu da etiketiraju građane Vojvodine i prete etničkim čišćenjem. Jednu naciju čini puno toga, i dobrog i lošeg, vašu "naciju" za sada čini jedino i isključivo mržnja prema srpskom narodu. Svako u Vojvodini ima pravo da se izjasni kako želi i to pravo nikada nije negirano, sami ste se potrudili uvredljivim reklamnim panoima da to obezbedite iako nisu imali puno efekta.
  • V

    20.11.2016 18:00
    @G
    Vojvodina nije bila pod austrougarskom okupacijom nego je bila jedan od delova Austrougarske u kojem Srbi nisu bili većina. Ja ne tvrdim da su Vojvođani većina, nego da svako u Vojvodini ko želi se tako može izjasniti na pitanje o nacionalnosti, a po popisu vidi se da taj broj raste, protivno vašoj želji. Šta god da kažete, o pripajanju Vojvodine nisu pitani svi njeni stanovnici i vidi se koliko je Vojvodina nazadovala pod Srbijom
  • G

    20.11.2016 17:31
    @Fric - istorija ne počinje ni 1522. godine, "gospodine". Malo realnosti bi vam dobro došlo, jer mržnja, neobrazovanje i krajnje neznanje čak ni o istoriji područja na kojem živite će vas odvesti u propast.
  • G

    20.11.2016 17:01
    @V - ne, nisam održao popis. Ako zastupate teoriju da ih je bilo više od nula potrebno je da prikažete jedan jedini istorijski dokument ili predmet koji tome govori u prilog. Nisam održao popis ni da utvrdim da je na području Vojvodine u 6. veku bilo 0 jednoroga, pa vi slobodno tvrdite da ih jeste bilo.
    I dalje nastavljate da negirate ugarsku okupaciju ovog područja, što je posledica vašeg neobrazovanja i patološke potrebe za širenjem laži u koje zaista verujete jer je to deo vašeg mentalnog stanja. Nijednog trenutka nije bilo sporno da je ovo područje bilo ugarska teritorijama vekovima, Ugari nakon okupacije slovenskih naroda jesu držali te teritorije vekovima. To opet ni na koji način ne negira da su slovenski narodi ovo područje naselili pre Ugarskog. Vojvodina, vašim maloumnim kriterijumima, je još kraće pod "vojvođanskom" vlašću i nikada u istoriji nije imala "vojvođansku" većinu pa ni danas.
    Ako i zaboravimo ono što ste do malopre kategorički i bezumno branili, skupština naroda koji su vekovima ranije živeli pod okupacijom, potom i vojno napadnuti tokom I sv. rata kao posledicu austrougarskog imperijalizma a nakon atentata u okupiranom Sarajevu, jeste bila legitimna u razdoblju u kojem se dogodila. Ono što i dalje ostaje nejasno je zbog čega pripadnici vaše "nacije" na ovim stranama bez prekida prete da će rušiti državni poredak bez referenduma u 21. veku, i izvršiti etničko čišćenje Vojvodine od svih neistomišljenika i "nevojvođana", popularno "dođoša".
  • Fric

    20.11.2016 16:55
    @G
    Istorija ne počinje sa Srpkim Vojvodstvom. Posle 1522 kada su Turci počeli osvajanje teritorije današnje Vojvodine, svo mađarsko stanovništvo se povuklo na sever i zbog toga ih nije bilo u narednod periodu. Malo realnosti bi ti dobro došlo, jer mržnja će te odvesti u propast.
  • V

    20.11.2016 15:44
    @G
    vi ste održali popis pa znate kada je u Vojvodini bilo 0 Ugara? To je mađarska teritorija vekovima. Vojvodina je vrlo kratko pod srpskom vlašću i vrlo kratko ima srpsku većinu. Biti Vojvođan, po regionalnoj ili nacionalnoj pripadnosti, ne znači mrzeti bilo koji narod, nego biti protiv nametanja i nacionalizama, a trenutno su srpski nacionalizam i dvostruki standardi najizraženiji i sa očiglednim pogubnim posledicama (i po same Srbe). Vi ste ti koji mrzite i tumačite sve kako vama odgovara, a izvrtanje činjenica vam je specijalnost. Ako i zaboravimo referendum, Skupština naroda na kojoj 2 od 3 najbrojnija naroda ne donose odluku je nelegitimna, a Vojvodina je ništa drugo nego ratni plen, što se odmah videlo po deviznom kursu i porezima koje je "oslobodilačka" Srbija odmah nametnula i po nivou razvoja sa kojim je Vojvodina ušla u Srbiju i na kom je sad u odnosu na Srbiju
  • G

    20.11.2016 12:27
    @V - istorija ne počinje sa bečkim dvorom, osim kada to vama odgovara da takvo bezumlje koristite kao lažan argument da neko "jednostrano tumači istoriju". Ugari su prvo okupirali slovenske narode na teritoriji koja će vekovima kasnije dobiti naziv Srpsko Vojvodstvo, u vreme kada je na toj teritoriji bilo nula Ugara, što je zadržano i nakon spajanja u Austro-ugarsku i naseljavanja Germana na to područje. To je okupacija i ništa drugo. Dobra je ideja prvo okupirati područje, naseliti ga svojim stanovništvom i posle reći kako je nešto odluka manjine. Demokratsko uređenje kao i referendum kao institucija u tom razdoblju nije postojao na ovom području, ni u Ugarskoj, ni u Austro-ugarskoj pa ni u Srbiji. Postoji danas, iako je vaša nebeska "vojvođanska nacija" u tolikom civilizacijskom zaostatku da u 21. veku i dalje smatra normalnim da menja državno uređenje bez ikakvog referenduma, osim naravno kada joj to odgovara da bi negirala legitimnost nečega što se dogodilo pre 100 godina. Vaša nebeska "vojvođanska nacija" koja je "na licu mesta nastala" pre nekoliko godina na "modernim" principima, ne religije, jezika, kulture ili bilo koje druge osobine koje čine današnje svetske nacije već isključivo na principu mržnje svega što je srpsko je takođe, "gospodine", manjina u Vojvodini. Naravno, vi ste "okupirani" pre 100 godina kada niste ni postojali te stoga kao manjina treba da imate pravo da se danas ponašate kao da je 1918. godina. Usrećila se Vojvodina i njen narod sa vama.
  • Prestonica

    20.11.2016 12:14
    Ma kakav Njegovan? ! Politikolog?! Nemamo valjane istoričare?
  • V

    20.11.2016 11:01
    @G
    Vi izvrćete i jednostrano tumačite istoriju nazivajući Srbe okupiranim narodom. Po čemu je narod koji nije predstavljao apsolutnu većinu u Vojvodini, gde se masovno doselio tek na poziv i dobrodošlicu bečkog dvora, bio okupiran? To nije okupacija. Vojvodina je duže bila u Ugarskoj. Referenduma kao što sam rekao nije oduvek bilo, ali u 20. veku bilo je vreme da ga bude jer ovo je odluka manjine. Vojvođanska nacija nikog nije trebala pitati za doseljavanje jer se nije doselila nego tu na licu mesta nastala, a Srbi su sa Vojvodinom uradili slično što Albanci na Kosovu, Vojvodinu su hteli a Kosovo ne daju, malo čudno
  • Mare Care

    20.11.2016 10:32
    napreDNO
    Bolje da srede postojece muzeje...
  • Jan Bibijan

    19.11.2016 22:14
    Da nije Jelačić oslobodio Novi Sad, ovo bi i danas bila Ugarska. A on u ovom gradu ni ulicu nema, a u vreme jogurt-cirkusa tabla na njegovoj rodnoj kući u Gradiću je bila premazana nekakvom balegom, ili čime već. Živeli!
  • Mislilac

    19.11.2016 21:05
    Muka
    Muka mi je...
  • G

    19.11.2016 19:58
    @V - odluka "vojvođanske" nacije da se dosele u jugoistočnu Evropu doneta je jednostrano, nikog nisu pitali da li se tu smeju naseliti. Nisu pitali Ilire, nisu pitali Kelte, nisu pitali Vizantiju, nije bilo referenduma među starosedeocima, prema tome, odluka je nedemokratska.
    Veoma volite da postavite standard o "referendumu" u razdoblju u kojem takva institucija uopšte nije postojala, bezočno lažući da jeste jer "se to dogodilo u 20. veku", i takav lažni standard potom koristite kao argument za negiranje legitimnosti prisajedinjenja, ali nikako ne volite da taj isti standard važi i onda kada to vama ne odgovara. Okupirani građani Vojvodine su doneli odluku u skladu sa dobom u kojem su živeli, a okupatore koji su ovo područje okupirali nisu za to ništa pitali. Otprilike kao što vi u 21. veku bez prestanka pretite da ćete da to isto uradite u Vojvodini, nazivajući Srbiju i srpski narod "okupatorima", jedino što je nejasno zbog čega je vaša uzvišena arijevska "vojvođanska nacija" još uvek na nivou razvoja od pre 100 i više godina.
  • V

    19.11.2016 18:42
    @G
    odluka Srba da se dosele u jugoistočnu Evropu doneta je jednostrano, nikog nisu pitali da li se tu smeju naseliti. Nisu pitali Ilire, nisu pitali Kelte, nisu pitali Vizantiju, nije bilo referenduma među starosedeocima, prema tome, odluka je nedemokratska. Kao što je što sam sad napisao besmisleno, tako je i vaše izvrtanje činjenica besmisleno. Prisajedinjenje se dogodilo u 20. veku, dakle u vreme kada je o tako značajnoj stvari trebao biti demokratski referendum. Vojvodina je ratni plen
  • G

    19.11.2016 13:53
    Vojvodina je okupirana tako što je bila ratni plen. Nije priključena Austrougarskoj na demokratski način, nije bilo referenduma na kom su glasali svi punoletni građani. Odluka predstavnika Austrougara i ostalih, što je važno reći, germanskih naroda, znači da predstavnici Srba i ostalih slovenskih naroda nisu bili pitani, a ne treba zaboraviti da u to vreme Ugari i Germani nisu bili ne samo apsolutna nego ni relativna većina u Vojvodini. Dakle odluku o okupaciji donela je manjina.
  • G

    19.11.2016 13:50
    @Brus Vilis - apsurd je da pokušavate da me etiketirate "nacionalistom" misleći da je to dovoljan "argument", dok ste upravo vi deo te vojvođanske nacionalističke "svite" koja je plaćala uvredljive reklamne panoe i pozivala građane Vojvodine da se izjasne kao "Vojvođanin(ka)" na pitanje o nacionalnosti, na ovim stranama godinama širi mržnju i netrpeljivost prema svemu što je srpsko, uzdiže svoju nepogrešivu arijevsku "naciju" i preti etničkim čišćenjem Vojvodine od onih koje je etiketirala nevojvođanima i neistomišljenicima i upire u njih svoje fašističke prste dok ih bez ikakvih dokaza optužuje za sve loše što se dogodi u Vojvodini. Hvala vam na viziji budućnosti za kakvu se borite.
    Uvek ste tu da tvrdite kako smo sve zaslužili kao "posledicu naših zlodela", naročito kada se setimo koliko su novosadski mostovi i vojvođanska struja ugrožavali ljudska prava Albanaca na KiM, pa je prirodno da će svako ko želi dobro Vojvodini prizivati razaranje po ugledu na razaranje na KiM koje je ostalo crna rupa Balkana iako su obavili "posao" kakav vi priželjkujete da obavite u Vojvodini. Upravo vi namerno zaboravljate zlodela drugih, naročito albanska koja su počela godinama pre Miloševića, i nikako da se osvrnete na posledice takvih zlodela i najgnusnijih zločina za koje su "internacionalizacijom" nagrađeni, a na štetu nealbanaca i Srbije. To što ih vi ne spominjete i ne želite da ih se sećate ne znači da se nisu dogodila. I upravo sad radite to isto.
  • pan 5er

    19.11.2016 13:19
    Svaki ker koji laje u tudjem dvorištu na kraju dobije nogom u guzicu. Nekima je, medjutim, guzica sva šarena od cokula, a oni opet kibicuju na tudje avlije. E, takvi na kraju završe bez zuba.
  • beograd

    19.11.2016 11:13
    ne bi me cudilo
    Ne bi cudilo da Beogradu promenu ima zato sto mu stoji ime jos od madjara kad se zvao Fehervar,sto je u prevodu Beograd.Feher-belo , var -grad. Nandor Fehervar ga poklonio Srbiji ko miraz kad je udavao cerku za srpskog kralja.Pozdrav sveznalice,svi pametni.
  • Đura

    19.11.2016 10:36
    @Paor
    HAHAHA.Paore Miloš Crnjanski je samo dao primer kako se ubirao porez u K$K monarhiji i tu je spomenuo forinte i uporedio je to sa ubiranjem poreza u Kraljevini SHS gde nije pomenuo forinte.Ali tebi i tebi sličnima izgleda treba crtati da bi ste shvatili ne tako komplikovan tekst.U svakom slučaju ove reakcije Miloša Crnjanskog,Jaše Tomića i Vase Stajića su istinite i mogu se lako proveriti i trebale bi biti istaknute u muzeju prisajedinjenja Vojvodine Srbije.Nećemo valjda da pravimo pristrasan ideološki muzej gde nećemo sagledati sve strane i posledice prisajedinjenja.
  • V

    19.11.2016 10:18
    -
    @Paor, da li vi raspolažete podatkom kog dana tačno je forinta prestala biti platežno sredstvo? Ako mislite da se to desi preko noći, varate se. Ali još bitnije je kakav devizni kurs je Srbija nametnula. Kurs za zamenu stare valute u srpske dinare je bio vrlo nepovoljan po stanovnike Vojvodine, dakle pljačka Vojvodine je počela odmah i traje već skoro 100 godina, a posledice su vidljive. U doba prisajedinjenja, Vojvodina je bila neuporedivo bogatija i razvijenija od Srbije, a danas spade u nerazvijene regione u Srbiji
  • Paor

    19.11.2016 09:58
    @Đura
    Ha, ha, ha, ...
    U Kraljevini Srbiji i u Kraljevini SHS nije bilo plaćanja poreza FORINTAMA!!!
    Ovde je to radila samo k & k monarhija.

    Austro-ugarska valuta je propala još 1918. pred kraj rata.

    Ne lažite ovde.
  • V

    19.11.2016 09:35
    -
    Vojvodina je "prisajedinjena" tako što je bila ratni plen. Nije priključena Srbiji na demokratski način, nije bilo referenduma na kom su glasali svi punoletni građani. Odluka predstavnika Srba i ostalih, što je važno reći, slovenskih naroda, znači da predstavnici Mađara i Nemaca nisu bili pitani, a ne treba zaboraviti da u to vreme Srbi nisu bili ne samo apsolutna nego ni relativna većina u Vojvodini. Dakle odluku o "prisajedinjenju" donela je manjina
  • budimpesta

    18.11.2016 22:58
    matica srpska
    Jel znate vi da je matica srpska osnovana u Budimpesti.Madjari su takav tolerantan narod da su dozvolili da se tamo osnuje.Postoji saborna crkva pravoslavna naravno,i srpska ulica paralelno sa vaci,ko kod nas zmaj jovina stim sto je Budimpesta i od Beograda veca za milion.Mogli su da stave neku na periferiji a stoji u centru.Ne serite vise molim vas,a kako vi tretirate Madjare u Vojvodini.
  • NAIVČINA

    18.11.2016 21:14
    A zar se, moliću finu, nije prvo raspala austro-Ugarska pa su se ond stvorile nove države? A mogla je Vojvodina imati u ceo rumunki Banat i jug Mađarske, da su pregovori išli kako treba i da je tamoneki Mihajlo Pupin, ili već ko je pregovarao bio prisebniji. Nema tu mesta ni za prisajediinjenje, ni za odsjedinjenje, niko ne pravi od Vojvodine državu osim njihovih ludih gava. A zna se, kad neko mnogo viče, može to i da se dogodi. A ni ove muzeje nisu u stanju da finansiraju, bolje da im kupe legalne kompjuterske programe, da ih inspekcija ne uvrće i daju malo više para, ni za sijalice nemaju pa udaraju po mraku (kultrno-prestoničkom).
    Eto, tako stvari stoje, u Vojvodini niad gore, nikad više sirotinje nego sada, a dok selo gori, baba se češlja.
  • Perica

    18.11.2016 20:29
    IGORE MIROVIĆU
    Zar nisi primetio da u gradu tvoji ruše sve štoje iz tog doba istorije!?
    Šta bi ti JAŠA TOMIĆ rekao,kada bi video Novi Sad danas!?
  • Đura

    18.11.2016 19:27
    Reakcija nastavak
    Tu je i reakcija Miloša Crnjanskog iz 1925 godine.
    Prelazak sa srednoevropskog na balkanski nacin upravljanja, bio je kulturni sok, narocito za Vojvodinu, jer je bila predmet posebnog izrabljivanja. Evo sta je zabelezio knjizevnik Milos Crnjanski 1925 ("O Banatu i Banacanima"):
    "Taj svet o Srbiji ima jedan zastareo, lep, plav, pojam...Ono sto ce izmeniti sliku Banata, i rashladiti ga, bice sistem poreza. Poreze, ogromne poreze. Ne se ko, ni koliko placa. Ne pise nigde. Iste se iznenada i odoka. Konjanik dolazi u selo, i kao Turcin, trazi harac. Nema cedulja, tacnih knjizica, upisanih imena, svako na svom mestu, npr: "Laza Gagic platio 34 forinte i pet filera", pa pecat, pa potpis, pa opet pecat, pa opet potpis, i mir do iduceg kukuruza. Sad Laza Gagic odlazi cesce na opstinu, a jednog dana istu 2000 dinara, drugog 3000, treceg 4, kad kako. I to odmah, nema tu sta...I bez pecata i potpisa...Posle dve nedelje, opet zovu. Zaboravili da zapisu porez na Begej. Posle 3 nedelje opet zovu. Zaboravili da racunaju porez na bolnicu. Posle nedelju dana, opet zovu, nije 200 dinara prirez, nego 230, i neka dokaze da je platio za Begej...Da, on neka dokaze da je platio, jer ne mogu da nadju gde je zapisan...I tako do novog kukuruza."
    Sve to treba da bude u muzeju Vojvodine
  • Đura

    18.11.2016 19:24
    Reakcije
    Pošto muzeji služe da bi se što realnije sagleda slika nekih istorijskih događajai bilo bi dobro da se postave i neke reakcije znamenitih ličnosti toga doba. nakon ujedinjenja.

    Vec godinu dana posle ujedinjenja, u glasilu novosadskih radikala, stranke koja je najvise doprinela prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, listu "Zastava", broj 235 od 18.XI 1919. - izasao je clanak pod nazivom, "Placi Vojvodino", u kojem se, izmedju ostalog, navodi i ovo:
    "...Mi, Vojvodjani, smo bili prvi koji smo bez ikakvih prethodnih pogodaba na Velikoj Narodnoj Skupstini, 25 Novembra prosle godine, resili da kidamo veze s Ugarskom i trazimo da budemo sa Srbijom jedno telo, jedna dusa. Odrekosmo se i svoje provremene Vlade, da i na taj nacin dokazemo svoju lojalnost prema novoj, zajednickoj, nam domovini...Posle smo isli jos dalje. Dali smo, i davali smo, i kapom i sakom, svima i svakome...Medjutim, sta se dogodilo? U nase pitome krajeve, slegose se cete pljackasa, razbojnika i zelenasa, te nemilice pocese isisavati srz i sokove zaprepascene, i pod utiskom velikih dogadjaja, opijene i bunovne Vojvodine..."
    Pocetkom 20-tih godina u Vojvodini su masovno otpustani cinovnici Nemci i Madjari, ali nepouzdane Lale. Zamenjuju ih Srbijanci, kao poverljiv, "drzavotvorni", elemenat.
    "...Dolazili su bez ljubavi za Vojvodinu, revoltovani etnickim sarenilom njenog drustva, uvereni da cine patriotsko delo, pljackajuci je i degradirajuci je...remeteci narodnosni mir nas" (Vasa Stajic, 1922)
  • Pamtilo

    18.11.2016 19:20
    Osvajači
    Ovde se samo zadnjih 100 godina izređalo dosta država i vlasti. Od K&K monarhije pa do Vučićevog apsolutizma. Teško je i nabrojati.Mi smo svo to vreme ostajali samo dobroćudni Vojvođani. Najbolje da nas niko više ne prisajedinjuje i svojata.
  • Nislija

    18.11.2016 19:19
    Srećni vam radovi na novom muzeju.
  • Samo tako

    18.11.2016 18:56
    Kaljuga bez zivota, osvetljenih ulica, bolnica, skola ali ima muzej prisjAdinjenja. Ziveli!
  • Brus Vilis

    18.11.2016 18:50
    @G
    Vi nacionalisti nikako da shvatite da su tragedije koje ističete zapravo posledica vaših zlodela. To što ih ne spominjete i ne želite da ih se sećate ne znači da se nisu dogodila. I upravo sad radite to isto.
  • profmaj

    18.11.2016 18:08
    neznalacki
    Proslava se rešava (ako već treba da je bude) jednom izložbom, a ne jednim muzejom. Od koga bi se oteo prostor da se taj muzej otvori? Da li bi se taj muzej bavio i posledicama prisajedinjenja. agrarnim reformama u kojima starosedelačkom življu (bez obzira na nacionalnost) siromašnim bezemljašima nije dopalo ni malo zemlje nego sve kolonistima? da li bi bili prikazani ekonomski rezultati prisajedinjenja? Da li bi bila prikazana promena nacionalne strukture. Da li se I. Mirović konsultovao sa istoričarima? Odakle namerava da nabavi eksponate za taj svoj muzej?
  • Luka

    18.11.2016 18:00
    Muzej Velike Srbije.
  • Blajv

    18.11.2016 17:26
    @Dok

    'kao otvorenog autonomasa i ultra nacionaliste'

    Šta se desi kad se ekipa nalazi petkom da međusobno izmeša lekove.
  • Sigurno

    18.11.2016 17:08
    Muzej koji će trajati koliko bude trajao mandat Mirovića.
  • G

    18.11.2016 16:56
    @Brus Vilis - "internacionalizacija" u vidu nelegalne NATO agresije je upravo stvorila Kosovo koje je danas "etnički čisto sa zanemarljivim brojem pripadnika nacionalnih manjina koji su poturani predstavnicima medjunarodne zajednice kao primer multikulturalnosti". Postavlja se pitanje, šta je onda to što vi hoćete ako već "argumentovano" tvrdite da je upravo to na delu u Vojvodini? Ili, delite u stvari iste fašističke ideale sa ovima koje optužujete, samo što želite da takvi fašistički ideali rade u vašu korist, odnosno smatrate da postoji "dobar fašizam" i "loš fašizam"?
    Jasno je da koristite apsolutno svaku priliku, pa i imenovanje ulica u Novom Sadu koji je naravno isto što i Vojvodina, kao "dokaz" o "etničkom čišćenju Vojvodine", no treba da budete izrazito glupi ako zaista verujete da će da takva lupetanja proguta ijedan iole obrazovan građanin Vojvodine. U svakom slučaju, hvala vam na vašem trudu da od Vojvodine napravite Kosovo, bez svake sumnje će vam zahvaliti svi preživeli i neproterani građani Fašističke Republike Vojvodine dok budu masovno bežali poput građana današnje "najmlađe demokratije" na južnoj okupiranoj teritoriji, iako su se "oslobodili zlih Srba" pre skoro dve decenije.
  • маркеђани

    18.11.2016 16:50
    Живела српска Војводина, вишевековна тежња наших предака угарских Срба.
  • Lala

    18.11.2016 16:27
    Kulturna politika IV
    Matica srpska je i omogućila formiranje Muzeja Vojvodine, odnosno Vojvođanskog muzeja, da bi, između ostalog, prezentovao građu iz 18, 19 i 20-og veka, u kojem se vide težnje svih građana za slobodom, što se i vidi u građi Muzeja Vojvodine, ali i Muzeja Grada NS, a sporadično i drugih, gradskih muzeja u Vojvodini.
    Suludo je praviti ovakav muzej u jednoj sitomašnoj i devastiranoj zemlji. Sem toga, da imaju malo pameti i znanja, pre bi pravili Muzej poljoprivrede ili Muzej tehnike. To su oblasti koje nisu pokrivene postojećom mrežom muzejskih ustanova, a svakako da AP Vojvodina ima šta da prezentuje i u poljoprivredi i u tehnici npr.
    Ovako će otimati od postojećih i uglednih ustanova da bi sebi i dr Njegovanu i Trećoj Srbiji napravili spomenik.
    Plašim se da je to samo politička odluka, koja nema veze sa pameću i racionalnošću, jer politika treba da vodi mirnom životu i RAZVOJU, a ne podelama i svađama. Razvoj bi podrazumevao afirmisanje onoga što je dobro (poljoprivreda, tehnika i sl). Izgleda da su ih ponele titule kulturnih prestonica, pa su izgubili kompas, Nisu svesni da su taj posao započeli njihovi prethodnici, a oni su zaslužili da ga baštine. Tako bi i trebalo da bude, da svaka generacija ostavlja narednoj više nego što je sama imala, i tako zauvek i ukrug.
    Neće me čuditi da, pored pomenutih predloga u prethodnom komentaru, dobijemo recimo i Muzej gusli i drombulja, jer aktuelna politička kao elita, preferira te originalne muzičke instrumente.
  • Dok

    18.11.2016 16:16
    energicnije
    Koketiranje sa ljigom i drzanje direktorke Muzeja Vojvodine kao otvorenog autonomasa i ultra nacionaliste do u nedogled na toj poziciji.Dovodi do ovkve ideje sa velikim troskovima , sve to moze da postoji u Muzeju Vojvodine koji ima prostora ,istoricara,konzervatora,pedagoga itd.
  • Ja

    18.11.2016 16:11
    samokazem
    Gedzovani, samo cackajte mecku, sve sto ste u zadnjih 30 godina zustro prisvajali na kraju vam je izmigoljilo..
  • Brus Vilis

    18.11.2016 16:07
    Ukidanje ingerencija Vojvodjanske akademije nauka, kreiranje novih tradicionalnih znamenja pokrajine, vojne pokazne vežbe u centru Novog Sada, nekažnjeno delovanje fašističkih grupa, preimenovanje ulica, ovaj muzej o prisajedinjenju... Konačan cilj je etnički čista Vojvodina sa zanemarljivim brojem pripadnika nacionalnih manjina koji će biti poturani predstavnicima medjunarodne zajednice kao primer multikulturalnosti. Internacionalizacija ovih problema je jedino rešenje.
  • Nervirach

    18.11.2016 15:42
    Bolestina. A da prestanete da nas buskate sa nasim komsijama? Kome se ne svidja Vojvdina i SVI mi odavde neka se vrati kuci. Ili zivite kao mi sa postvanjem svih. Ali vi necete a kad dobijete po nosu onda je kako vas niko ne voli. E zato vas ne volimo, sto ste .izde. Drugo, ovo sto vi spominjete je kao u filmu Zitije Brajanovo kada Pokret za oslobodjenje Palestine pita sta je dibro doneo Rim sem puteva, pisma, akvdukta, kanalizacije.... Da nije Austrougara ne bi imali pruge i bili bi poplavjeni. Treba im dici spomenik zbog nasipa i kanala. Ono sto superiorni srbin ni posle 2 veka nije kod sebe napravio. A zna da razvlaci. Trece, samo da podsetim gde su vam prve knjige stampane. I samo pljujt i dalje.
  • dule

    18.11.2016 15:42
    Jači tlači. Uvek bilo, uvek će i biti.

    Inače, mogao bi na otvaranje da im dođe i neki "Kosovski" zvaničnik - na kraju krajeva ti ljudi zagovaraju isto ono što se desilo i saprijedinjenjem il već kako ga zovu. Samo za Kosovo i Albaniju.
  • Nemanja

    18.11.2016 15:15
    muzej neg šta
    Muzej takvog tipa treba da postoji,a svih 6 posto autonomaša i mrzitelja države Srbije,mogu da puknu od muke,jer mogu samo da piskaraju po portalima budalaštine.Vojvodina je deo države Srbije,i tako će biti zauvek.
  • covek

    18.11.2016 15:07
    @Deran
    Deda mi je pričao kako im je probavao žene u svakom mestu, kroz koje je prolazio.
    Bila su to divna vremena.

    Sto znaci da tebi ocito nije mesto u ovom vremenu . Vidi se da si fin i lepo vaspitan .
  • lala

    18.11.2016 14:53
    @Deran
    Da, tako su i vojnici OVK probavali žene po Kosovu, jesi i na njih ponosan?
  • :/

    18.11.2016 14:52
    -
    Ovaj postupak otvara mnogo karata...
    Mislim da je sada sve jasno.
  • Atanasije

    18.11.2016 14:37
    Spsko Vojvodstvo
    Sjajana vest,
    Čestitam Igore, bilo je krajnje vreme da ljudi vide šta je Srpsko Vojvodstvo, rođena je tada naša AP Vojvodina na srpskim bajonetima na koje su pribadani (kao ražnjići) mađarski okupatorski vojnici.
  • Lala

    18.11.2016 14:34
    Kulturna politika III
    Predlog za razmišljanje ideolozima nove kulturne politike: da se muzej zove Prisajedinjenja Vojvodine i otcepljenja Kosova, pa da tu baštinimo pobedničke i gubitničke tradicije, a ne samo nazovi pobedničke.
    Istorija treba da bude u funkciji razumevanja sadašnjosti, a ne prošlosti, međutim genijalni ideolozi izgleda da ne shvataju da su ciklični krugovi "zeznuta" stvar, jer, danas si pobednik, a sutra...
    Na kraju, posao političara treba da bude obezbeđivanje bolje svakidašnjice, i budućnosti svakako, a ne da laičkim kao bavljenjem naukom, leče komplekse i svađaju građane.
    Uostalom, ako pokrajinski sekretar za nauku dolazi za Fakulteta za fizičku kulturu, sekretar za kulturu je penzionisani magistar muzike, uz to i član VANU,.... Kanda je to sve u cilju lične promocije i bezpogovornog služenja nekakvim partijskim interesima. Nema tu ni kulture, ni nauke, možda samo muzika, i to teški folk sa Šešeljom u pozadini.
    Izgleda da su zaboravili vrlo brzo, gde su bili i šta su radili i kuda su odveli ovu zemlju.
  • Običajno silovanje

    18.11.2016 14:24
    Srbi su se odvajkada bavili silopm, nasiljem i nametanjem.
    Svašta ljudi na silu rade, ali ne znači da će da uspe.
  • Gligorije

    18.11.2016 14:19
    Povijesničar
    Proteraasmo tada okupatore i oslobodismo se prljavih Austro-Ugara.
    Novi Sad je bio svetionik srpskog patriotskog pokreta, koji i sad ane dozvoljava povampirenim crno-žutima i žutima da promole nos na ulicu.
    Zakon i red treba da se uvedu u ovu zemlju i da se sankcioniše kriminal koji promovišu LSV, LDP, DS i slične autošovinističke stranke.
  • Deran

    18.11.2016 14:14
    Propast zemlje krajcara
    Dan kada smo zbacili austro-ugarski jaram, a Mađare i Austrijance potom gonili po današnjoj Austriji i Mađarskoj.

    Deda mi je pričao kako im je probavao žene u svakom mestu, kroz koje je prolazio.
    Bila su to divna vremena.
  • Milan

    18.11.2016 14:12
    hahahaha
    Kako smo Madjarskoj uzeli Vojvodinu i beograd kad je bio njihov,ja mislim za 150 godina da cemo im uzeti sve do Budimpeste kako smo krenuli.
  • Lala

    18.11.2016 13:50
    Kulturna politika II
    Pored pređašnjeg komentara, dodao bih i da bi svakako vredelo razmotriti i ideju da se u sklopu novog muzeja doda i tematska celina Četnički pokret u Vojvodini, a kustos da bude opet dr Drago Njegovan, i da ostane i direktor.
    Osim toga, i Mađarski nacionalni savet da formira Muzej raspada Austro-ugarske, a za predsednika Upravnog odbora da stave g. Pazstora. i da da taj muzej bude u Subotici (Szabadtka)
    A svim tim grandioznim poduhvatima da neposredno rukovodi službenik za odnose sa verskim zajednicama u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu!? Uz prisutvo sveštenika svih konfesija, naravno.
    I da živimo u sreći i veselju!
    Ne znam samo šta će obični i normalni građani Vojvodine, bez obzira da li su ateisti, Srbi, Mađari, Hrvati, Slovaci, Rusini, Rumuni...
  • mile

    18.11.2016 13:41
    Tada je Vojvodina silom okupirana od strane srpskih osvajaca.
  • Bačvan

    18.11.2016 13:36
    Panonski domorodac
    Волим ове аутономаше који се позивају на аутономију Војводине, а не знају да тиме директно промовишу Српску Војводину.

    Српска Војводовина је базични и једини темељ АП Војводине, јер без нје нема ни данашњ Војводине.
    Комунисти (читајте: Милован Ђилас) су јој 1945. године одузели Барању и предали је Хрватској, као и Кнез Павле када је Дубровник 1939. године први пут у својој 1000 година дугој историји предат у руке Хрвата (издвојен је из Зетске бановине), односно бановине хрватске ...под чијом влашћу никада до тада није био.
  • Ljuba

    18.11.2016 13:25
    Mislite...
    Muzej narušavanja suvereniteta & teritorijalnog integriteta K und K monarhije? Baš me zanima reakcija ovih radikalskih kreatura ako neko u Prištini jednog dana odluči da otvoti muzej prisajedinjenja sa Albanijom.
  • Sremac

    18.11.2016 13:25
    Nadam se da će u glavnom ulaznom holu biti instalirani granitni zidovi sa urezanim slovima i ciframa svega opljačkanog i uništenog od strane srbijanske vlasti.

    Kakva mentalna nehigijena našminkanih radikala i nacional-fašističke ideologije.

    Dragi moji Vojvođani vreme je da uzmemo taj preostali telefonski pozivni broj inače će nam ovi nepismeni politički pajaci napisati istoriju.
  • Moca

    18.11.2016 13:22
    Kad čas pre?!
    Ni zgradu još nema, a vi ga već otvorili?!
  • /

    18.11.2016 13:17
    /
    do sumadije?
  • VladaN

    18.11.2016 13:06
    Prisajedinjene...
    ..Kraljevini SHS. Radikalsko prekrajanje istorije. Šta je sledeće? Virivitica-Karlovac-Karlobag?
  • Novosadjan

    18.11.2016 13:05
    sendvicar
    Nudio nasim komsijama madjarima po sendvic a slovacima dva sto su dalje. Mogao bi on dobiti jedan pa neka ide u rodni Krusevac pa neka tamo vodi politiku a nas Novosadjane ostavi da upravljamo nasim gradom.
  • komentator

    18.11.2016 13:02
    ili ovo
    http://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/149265/Prosecnoj-vojvodjanskoj-porodici-automobil-i-kvalitetna-hrana-samo-san.html
  • jovan

    18.11.2016 12:55
    malo istorije
    Vojvodina je pripala Srbiji zvanicno 1921 godine.Pre toga je postojala godinu dana drzava Banatija sa predsednikom Oto Rotom.Madjarskoj je tada uzeto Trijanonskim sporazumom 71% teritorije,kao Srbiji Kosovo i Metohija.A Vojvodina je bila pokrajina i u vreme Austrougarske,kojom su imali prava Srbi.A Mirovic je meni poznat da je Madjarima davao jedan sendvic a Slovacima dva sto su dalje.
  • pravi Vojvođanin

    18.11.2016 12:55
    Vojvodina je deo Srbije
    Vojvodina je deo Srbije i tako će i ostati! Treba da ima autonomiju, ali ne da bude država. Zar je trebalo da Srbi ostanu manjina u Austrougarskoj? Da ih mobilišu i šalju u rat protiv Srbije i svog naroda? Zbog te iste Austrougarske je izginulo dosta ljudi, a Srbija opustošena 1914-1918., izgubili su rat i Vojvodina je prišla Srbiji kao pobedniku. Šta tu nije jasno? Za veću autonomiju se treba boriti, ali se kao Srbi ne smemo deliti na Vojvođane, Srbijance, Bosance, Kosovare...ionako nestajemo polako. Uzgred, ja sam ovde starosedelac.
  • autonomous

    18.11.2016 12:44
    +384
  • Mali

    18.11.2016 12:26
    Pa gde sad pred otcepljenje? Okupatori se kasno setili...
  • lk

    18.11.2016 12:22
    Свака част, подржавам у потпуности.
  • Marko

    18.11.2016 12:21
    ...
    Opasnosti dovođenja književnika na odgovornu funkciju.
  • Pera

    18.11.2016 12:11
    #####
    Radikalsko srce proradilo...jednom Radikal uvek SNS!?
  • panonius

    18.11.2016 12:05
    gledaj već jednom u budućnost!
    Ovaj pajac nema druga posla nego da uživa u novoj kreaturi od zastave i od otvaranja nekih muzeja. Bilo bi bolje , kad se tako guzičio za mesto predsednika vlade APV , da je osmislio (ako je uopšte sposoban ?!) oživljavanje pokrajinske privrede i stvaranje boljeg uslova života na selu (da i mladi tamo idu i ostanu). Jednostavnije je drpati , graditi autobuske stanice sa malo behatona - e , to mu pored paradiranja iza leđa predsednika stranke na TV , ide baš od ruke !!!
  • Inspektor Višekruna

    18.11.2016 12:04
    Zar opet?
    Ima i pametnijih stvari na koje se može trošiti budžet?
    Kada se promeni vlast, neko će verovatno osnovati muzej autonomije vojvodine.
    Ljudi, zar nemate preča posla?
  • deda avram

    18.11.2016 11:50
    U postavku obavezno da udje grafik BDP Vojvodine, da se vidi lepa strmosilazna linija...
  • Šta reći

    18.11.2016 11:41
    osim
    Boleština, i kompleks!
  • Nizina

    18.11.2016 11:33
    Tipican Srbijanac
    Zatira autonomiju do kraja.....
  • Lala

    18.11.2016 11:15
    Kulturna politika
    Pretpostavljam da će Muzej Vojvodine onda zatvoriti!? U suprotnom, gde će naći materijal koji ih zanima, a da već nije muzeološki obrađen? Ako se ovo desi, zaista ne znam na čemu će se stati.
    Ili će reangažovati svoje prijatelje i koalicione partnere iz Treče Srbije, pa će oni preko VANUK to uraditi. Inače, to su sve znalci svoga posla i afirmisani kulturni poslenici, politikom se bave samo uzgred tako što njihove advokatske kancelarije zastupaju većinu budžetskih gradskih ustanova i preduzeća.
    Pretpostavljam da će im direktor biti dr Drago Njegovan?
  • deja

    18.11.2016 11:14
    Kakva je to rec "prisajedinjenje"?...Mozda da pocnu razmisljati o Muzeju "odsajedinjenja", lopovi!!!
  • Laloš

    18.11.2016 11:06
    Bože prisjedini nas!
    Ovi hoće pošto-poto da nas obuju u opanke. A Pasztor Stevan će da povede kolo Moravac-Dunavac! Ojsa!

    Pod hitno telefonski geografski kod za Vošu! Kada može bratska južna pokrajina, zašto ne bi mogla i severna? Pa neka okreću malo više brojeva, možda im se umore papci.
  • socko

    18.11.2016 11:00
    Jasno je do čega je "naprednima" stalo - do osprazne nacional-šovinističke simbolike. Sposobnosti za drugo, osim klepanja novaca na svakom ćošku, nemaju.
  • ex chapman

    18.11.2016 11:00
    i treba
    a što da ne! postoje muzeji holokausta, srednjevekovnog mučenja isl! a veliki patriJoti opet ponavljaju kako su Srbi u Vojvodinu došli tek u 17. veku. svojim neznanjem jasno pokazuju koliko im je stvarno stalo do naroda u kojeg se kunu i na čijoj grbači žive! žao mi je što ste moji a ne narod nekog mog neprijatelja!
  • NS

    18.11.2016 10:57
    pa
    Mora se istorija znati, Backa, Banat i Baranja su se prisajedinile, a dan pre njih u Rumi i Srem. Nije se Vojvodina cela odjednom prisajedinila.
  • ns

    18.11.2016 10:48
    ns
    Šta ti dečko radiš.... Grad i pokrajna izgledaju kao Kinšasa sa sve istim facama ,a ti se baviš istorijom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna